24 octombrie 2015

O lume imposibilă...

Secolul XXI ilustrează perfect o societate tehnologizată până în cel mai mic detaliu.

De aceea, pentru fiecare dintre noi este ceva normal să epuizăm bateria telefoanelor inteligente cu tot felul de aplicații, să călătorim în cele mai bune condiții de la București spre Londra în mai puțin de 3 ore jumate, să ne facem cumpărături online și să primim produsele comandate la ușă - în cel mult 48 de ore, să cumpărăm apartamente în blocuri ce se construiesc în doar 4 luni de la stabilirea proiectului și exemplele pot continua.

Cert e faptul că epoca vitezei e departe să apună și se pare că omul modern este preocupat de rezolvarea oricărei probleme într-un interval de timp cât mai scurt (cu cât mai repede cu atât mai bine!).
Dar ce ar fi lumea în care trăim dacă o verigă din lanțul descoperirilor științifice nu ar fi existat niciodată? Cum ar fi lumea dacă n-ar exista cauciucul?

Este mult mai facil să determini consecințele inexistenței cauciucului prin evidențierea, în primul rând, a proprietăților acestui material.

Așadar, de ce există interes crescut pentru producția de cauciuc în defavoarea altor materiale?


E simplu!

  • Cauciucul are proprietatea de a suferi o deformare mult mai elastică decât alte materiale și totodată atunci când se încetează acțiunea asupra lui, revine la forma sa inițială.
  • Dincolo de proprietățile fizice, chimice și mecanice deosebite, practica industrială a demonstrat că acest material este și versatil - putând fi utilizat în medii de lucru diverse, este  mai puțin costisitor în comparație cu alte materiale, este rezistent la temperaturi mari, flacără, grăsimi și uleiuri vegetale sau minerale, este durabil și fiabil.
Dincolo de aceste detalii teoretice, sunt importante de menționat și domeniile tehnice în care cauciucul își găsește aplicabilitate practică.

Unde se folosește cauciucul?

Oriunde în lume!
  • Dacă ne antrenăm mintea într-un exercițiu de memorie prin care să identificăm situațiile/ locurile în care am observat utilizarea cauciucului, vom sesiza că acest material este PRETUTINDENI (de la scările rulante din mall, la banda de bagaje din aeroport și de la anvelopele autovehiculelor la pârtiile de ski, etc.) .
  • Există însă, o extinsă folosire a cauciucului în domenii precum: agricultură, industria auto, transport și logistică, industria extractoare, industria chimică și petrolieră, industria minieră, metalurgie, materiale de construcții și linii de producție.

Exemplele practice sunt cele mai eficiente în formarea unei idei clare și exacte asupra aplicabilității cauciucului, de aceea vom răspunde la întrebarea:

Ce se poate produce din cauciuc?
  • Spre exemplu în domenii precum producția industrială, logistică și transport, cauciucul poate lua forma unor benzi transportoare sau a unor plăci tehnice din cauciuc (acestea la rândul lor formând covorul din cauciuc).
  • Benzile transportoare pot fi cu inserție textilă, cu inserție metalică și speciale. Ele se clasifică, în funcție de proprietățile pe care le au, în: 

  1. benzi transportoare de uz general - care se folosesc în majoritatea domeniilor de activitate (agricultură, materiale de construcții, reciclare deșeuri, industria auto, etc.);
  2. benzi transportoare rezistente la ulei - folosite în domeniul chimic și petrolier; 
  3. benzi transportoare rezistente la temperatură - pentru industria extractoare,metalurgie și siderurgie;
  4.  benzi transportoare rezistente la flacără - special create pentru domeniul chimic, industria extractoare și industria petrolieră.


Care este principalul efect al cauciucului în cadrul sistemelor industriale?

Sprijină industriile din întreaga lume!

  • De-a lungul anilor, cauciucul s-a dovedit a fi o resursă excelentă în mai multe industrii pentru că A ÎNLOCUIT PUTEREA OMULUI!
  • Cauciucul ușurează povara manipulării materialelor mari, grele și voluminoase atunci când acestea trebuie produse, sortate sau ambalate ( cereale, cherestea, cărbune, minereuri, nisip, materiale de construcții).
  • Cu ajutorul benzilor transportoare din cauciuc se pot muta obiecte pe distanțe lungi, dar și în subteran.
  • Cauciucul limitează uzura și zgomotul.
  • Mai mult decât atât, folosirea cauciucului a dat naștere unui sistem de economisire a forței de muncă.
  • În sens larg, cauciucul scade costurile de întreținere și nevoi, îmbunătățind vizibil condițiile de muncă, sporind productivitatea și protejând angajații.

Sintetizând informațiile expuse mai sus, se poate afirma că, datorită cauciucului, societatea noastră s-a dezvoltat rapid și a crescut din punct de vedere industrial. Pentru un exemplu particular, în România, majoritatea fabricilor utilizează în procesul de producție benzile transportoare din cauciuc produse de Elastimpex România și se bucură de beneficii evidente: manipulare rapidă a materialelor, productivitate sporită și protecția angajaților.

De aceea, ca într-un scenariu ireal îmi imaginez: Cum ar fi lumea dacă n-ar exista cauciucul?

Este mai mult decât evident că lipsa cauciucul ne-ar influența viețile mai mult decât ne putem imagina. 
Ce călătorii, ce telefoane, ce ce rețele de socializare, ce haine cu etichete de marcă și ce mobilier făcut la comandă?
Tot ce acum e omenesc, fără cauciuc, ne-ar fi străin!
Multe minți istețe de inventatori și-ar mișca rotițele în gol, căci cauciucul nu s-ar putea inventa să ne ușureze viețile.
Oameni plăpânzi și cu vise mărețe, nu ne-ar mai rămâne decât dorința de a călători peste 7 mări și șapte țări, căci zborul omului ar rămâne un mister.
Spre stele și planete e clar că n-am trimite rachete, poate doar câte-o ocheadă în romantice seri de mai.
Fără haz, aș spune că precum ar fi în cer așa ar fi și pe pământ. Fără mașini motorizate agresiv, mopede sau alte minuni cu anvelope am gusta doar plăcerea călătorului ce șade în căruța cu roți de lemn, trasă de vreo 2 cai vânjoși.
Ne-am amăgi în amoruri scrise pe hârtii galbene și le-am trimite pe calea porumbeilor călători, căci nu ne-ar expedia scrisorile nici poștasul pe bicicletă....poate doar pe una...fără roți!
Acasă ne-am odihni oasele trudite cu munci grele, de cărat lemne ori cherestea cu puterea spatelui și-a brațelor, iar din mine adânci am aduce la lumină saci grei cu bolovani de sare.
Fără de fabrici de mobilier deosebit, ne-am alege pentru casă mese, scaune, ori paturi atent meșterite de cei mai pricepuți tâmplari.
De aparaturi moderne și electrocasnice - rar s-ar discuta (e de-nțeles -doar ipotetic!)
...
Acesta e doar unul dintre scenariile dezolante care mi se derulează în minte.

Cum ar fi lumea dacă n-ar exista cauciucul? 
O lume cu vise deșarte și lipsită de ajutor...care ne determină să spunem răspicat:

Ce bine că există cauciucul!!!

Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

..ce zici?