27 august 2012

ce sfat bun!

ASCULTA CE SPUI

Asculta si incearca sa surprinzi acele ganduri care pot genera unele sentimente. Concentrandu-te asupra lor, identificandu-le si evaluandu-le, te poti hotari cum vei reactiona intr-o anumita situatie. Gandurile care duc la esec pot fi inlocuite, cu conditia de a fi cunoscute, altfel vor continua sa te domine.

  REPEREAZA MESAJELE NEGATIVE PE CARE TI LE SPUI

Ele nu sunt in interesul tau. Focalizeaza- ti in mod deosebit atentia asupra acelora care iti pot otravi gandurile si te pot slabi. Inlatura cuvintele: „niciodata” sau „intotdeauna”. Afirmatii ca: „Nu voi ajunge niciodata sa fac ceea ce visez!”sau „Intotdeauna o dau in bara!” nu sunt numai distructive, ci si lipsite de temei. Inchipuie-ti ca ai inceput sa inveti ceva nou: sa schiezi, de exemplu. Dar cazi in permanenta si te simti frustrat. Concentrandu-te asupra a ceea ce spui, ai putea descoperi faptul ca organismul iti spune ca e epuizat fizic si nu mai poate face fata. Sa fie adevarat? Daca da, atunci trebuie sa remediezi situatia. Poti alege niste partii mai usoare, poti urma un program de recuperare. In schimb, daca te vei auzi spunandu-ti: „Nu sunt in stare de nimic si nu voi invata niciodata sa schiez!”, acesta e semnalul care iti arata ca ceea ce spui trebuie corectat si asta imediat. Un astfel de gand e irational.

  ANTRENEAZA-TE PENTRU A SPUNE „STOP” GANDURILOR NEGATIVE

Un prim pas ar fi chiar sa spui: „Inceteaza sa mai gandesti asa!” Acest lucru te va ajuta intr-adevar sa rupi cercul in care te-au prins astfel de ganduri. Cu cat vei face lucrul acesta mai repede, cu atat va fi mai bine pentru tine.INLOCUIESTE UN GAND NEGATIV CU UNUL POZITIV Secretul acestui proces consta in a insera o idee pozitiva, concreta, cat mai repede. De exemplu, daca te surprinzi spunandu-ti: „Nu voi reusi niciodata sa trec de acest examen”, opreste-te imediat si spune-ti cu o convingere rationala: „Pot sa reusesc, daca ma voi pregati temeinic. Nu sunt prost si nici nu sunt la primul examen. Am sa incep sa invat imediat!”. Un astfel de gand nu numai ca este mai aproape de adevar, ci alunga si atitudinea negativa, inlocuind-o cu o alta, mult mai productiva, care te va ajuta mai mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

..ce zici?